Als je in de jaren 2000 bent geboren, zal je waarschijnlijk nog nooit van de serie Airwolf gehoord hebben. Maar ben je al wat meer ervaren in het leven, dan ken je deze serie uit de jaren 80 waarschijnlijk nog wel. Het was een Amerikaanse serie die ging over een militair die aan de hand van een militaire helikopter allerlei spannende avonturen beleefde. Inderdaad, dat was ook zo ongeveer het plot van Magnum P.I. En dat is zeker geen toeval, als je weet wie de schrijver en producer van beide series was. De serie werd na drie jaar al stopgezet, maar wat gebeurde er eigenlijk met die helikopter?
Hit in de jaren 80
De Amerikaanse producer en schrijver Donald Bellisario is de bedenker van de serie Airwolf. Hij produceerde ook andere series, waaronder Magnum P.I. en NCIS. De serie kreeg vier seizoenen, bestaande uit 79 afleveringen. De Airwolfwas eigenlijk een doodgewone Bell 222 helikopter, bedoeld om burgers van A naar B te vervoeren. Deze kleine helikopter had plek voor 10 passagiers, inclusief de piloot. Maar de helikopter zag er voor de televisie niet spannend genoeg uit en werd daarom opgeleukt met wat rekwisieten. Op die manier kreeg de Bell 222 een stoer uiterlijk en werd dit uiteindelijk de Airwolf.Airwolf was dan ook een serie die een grote hit werd in de jaren 80. In deze fictieve helikopter zaten allerlei high-tech snufjes en werd dit een supersonische helikopter. Tijdens het filmen van de serie, had het ding een eigen registratienummer die behoorde aan Van Nuys in Californië.
Het lot van de Airwolf
Maar in 1987 bedacht de televisiezender die de serie uitzond, om de stekker uit het televisieprogramma te trekken. Daardoor was er een stoere helikopter over. Uiteindelijk werden de rekwisieten verwijderd en verkocht aan een verzamelaar. De helikopter zelf ging uiteindelijk naar een Duits charterbedrijf dat HSD heette. De helikopter kreeg een nieuwe bestemming als traumahelikopter.Toen de helikopter op zaterdag 6 juni 1992 onderweg was van Keulen naar Berlijn, was er slecht zicht en veel mist. De helikopter raakte in de problemen en crashte bij Halbeswig. Omdat het origineel een wrak werd, is er in 2006 een replica van gebouwd door Steven Stahl. De stoere helikopter werd in een helikoptermuseum tentoongesteld. Zo kon je deze tussen 2007 en 2015 zien in het vliegtuigmuseum in Tennessee. Daarna werd ‘ie verkocht aan een verzamelaar in Californië, die de helikopter tentoonstelde op het dak van een dure villa in Bel Air. In 2019 heeft de eigenaar de helikopter verkocht aan Compton Airport, waar deze tegenwoordig nog steeds te zien is. Via Viraal.nl.
Plaats reactie
0 reacties