Dus je kroost is lekker samen aan het spelen en dat terwijl je telefoontje met een stekker in zijn / haar bips aan de oplader hangt. Op zich een situatie die zich wel vaker zo af zal spelen en niet iets waar je verder bij nadenkt.
Alleen was er deze dag iets aan de hand met de batterij van de telefoon. Dat ding deed namelijk op best bizarre wijze kaboem. Niet alleen dat, er vliegt zelfs vuur door de kamer waarbij je twee koters zowaar goed weg weten te komen.
Schrik zit er dan ook goed in, al mag je in deze ergens blij zijn dat het zo gebeurd en niet dat het apparaat ontploft is in je broekzak in de buurt de kroonjuwelen.
Er zijn veel redenen waarom smartphones vlam kunnen vatten of exploderen, maar de belangrijkste reden heeft te maken met het uitvallen van de batterij in het apparaat. De smartphones, tablets en laptops zijn voorzien van oplaadbare lithium-ion-accu’s. Ideaal vanwege de hoge energiedichtheid en lange levensduur. Nadeel van deze batterij is dat lithium een ontvlambare stof is die kan exploderen bij blootstelling aan lucht en vooral water.
Nog een reden is als de batterij lange tijd wordt gebruikt, wat leidt tot degradatie of als er een probleem is ontstaan met de behuizing van de accu door beschadiging van bijvoorbeeld laten vallen. Als de batterij dan gaat lekken en in aanraking komt met lucht dan kan er brand ontstaan.
Voorkomen dit soort ellende
Gebruik alleen de originele oplader van het apparaat als deze is meegeleverd. Probeer de telefoon, tablet of laptop niet te warm of te koud te laten worden. Apparaat uit de volle zon houden. Bij vermoeden van een lekke accu, apparaat buiten neerleggen. Check de ondergrond van je oplaadpunt, liefst geen brandbare ondergrond. Trek de stekker uit het stopcontact als je klaar bent met laden. Laat indien nodig je accu door een professioneel monteur vervangen.
Lees het artikel op de mobiele website