Nederlanders zijn een volkje dat graag wil oordelen over tradities en gebruiken in andere landen, zoals het stierenrennen in Spanje, maar niemand mag iets zeggen over onze eigen tradities. We hebben het natuurlijk over het uiterlijk van het hulpje van sinterklaas, welke door de jaren heen met gouden oorbellen en een pikzwarte kleur niet meer uit de schoorsteen lijkt te komen. Maar dat is toch echt een andere discussie die we volgend jaar pas weer uit het vet halen. Op dit moment is er veel te doen over Sunneklaas.
Sunneklaas is een traditie op het eiland Ameland en is alleen voor mensen die op Ameland wonen. Er wordt zeer mysterieus gedaan over deze traditie en daarom ging PowNed een kijkje nemen. Dat werd ze niet in dank afgenomen, want ze werden achterna gezeten door zogenaamde Amelanders. Een vergelijking met The Purge is zo gemaakt, omdat de politie duidelijk de kant koos van de inwoners van Ameland.
Inmiddels is wel bekend dat op 4 en 5 december de meisjes en vrouwen na 17.00 uur niet naar buiten meer mogen. Amelanders doen geheimzinnig over wat er gebeurt op deze dagen. Toch zijn er mensen die over de 'feestelijkheden' vertellen. Zo begint 's middags om een uur of vijf het zogenaamde baanvegen. Mannen lopen dan met witte lakens, maskers en buffelhorens over straat, terwijl vrouwen binnen moeten blijven. De lichten zijn overal gedoofd en de winkels zijn dicht.
Mannen worden Sunneklazen genoemd, zij lopen door de straten in zelfgemaakte pakken, verdraaien hun stem, grommen en blazen op hun hoorns. Vrouwen en jongeren die buiten komen moeten verjaagd worden. En over dat verjagen gaan vaak wilde verhalen rond, zoals dat deze met stokken geslagen worden. Maar in de realiteit schijnt dat reuze mee te vallen.
Alleen in Hollum, in het westen van het eiland, kan het wel wat pittiger zijn. Daar word je echt met lichte stokslagen verwijderd van de straat. Dan moet je zorgen dat je ergens een huis in komt. Het blijft overigens een mysterieuze traditie, want er bestaan maar heel weinig beelden van Sunneklaas op Ameland. Waarschijnlijk willen Amelanders deze beelden ook liever niet zien op het internet. Via WhatsApp (06 590 590 72)
Plaats reactie
0 reacties