Een optocht van Koerden met vlaggen is zondagmiddag in het Belgische Heusden-Zolder helemaal uit de hand gelopen. Er waren zo'n 5000 Koerden uit Belgie, Nederland en Duitsland samengekomen in een park om het Koerdische lenteveest te vieren. Na het evenement trok een klein konvooi auto's naar Heusden-Zolder. Met getoeter, Koerdische vlaggen en foto's provoceerden ze de lokale Turkse gemeenschap. Er werden daarbij ook PKK-slogans gescandeerd.
Er schijnt tijdens de optocht een Turkse man te zijn aangepakt door de Koerden uit het konvooi. Dat nieuws verspreidde zich snel via sociale media en in korte tijd hadden tientallen Turken zich verzameld. De koerden van het konvooi hadden zich daar in een huis verscholen. De grote groep Turken wilde het huis bestormen en kwam het tot schermutselingen, maar de politie kreeg de situatie onder controle. Met stenen werden ruiten van het huis ingegooid en ook werden enkele wagens vernield.
De politie zette grote middelen in met een waterkanon, een helikopter en de oproerpolitie om de rellen onder controle te krijgen. De mensen die in het huis zaten werden geëvacueerd. Na het incident bleef de situatie gespannen.
Ook maandagmiddag sloeg de vlam weer in de pan. Er zou een chauffeur in een auto met een Duitse kentekenplaat het handgebaar van de PKK hebben gemaakt. De auto werd klemgereden en de chauffeur werd uit de wagen gehaald. Kortom, gezelligheid in Belgie.
De spanning tussen Koerden en Turken heeft diepe wortels, voornamelijk door politieke, territoriale en etnische verschillen. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk in de vroege 20e eeuw, werd de moderne Turkse staat opgericht zonder een onafhankelijke Koerdische staat, ondanks eerdere beloftes. Dit leidde tot decennialange marginalisatie en onderdrukking van de Koerdische bevolking in Turkije. De oprichting van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in 1978, die gewapend verzet en autonomie voor Koerden nastreeft, heeft het conflict verergerd. Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie, wat heeft geleid tot een langdurig gewapend conflict en diepe wederzijdse wrok.
Lees het artikel op de mobiele website