Je kunt wel een auto uit Duitsland halen, maar je haalt nooit Duitsland uit een auto...

| door Steve Stiffbone

Volkswagen, een bekend Duits automerk, heeft een aanzienlijke geschiedenis die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De oorsprong van Volkswagen is nauw verbonden met het Nazi-regime van Adolf Hitler. In de jaren '30 was een van de doelen van het regime het bevorderen van mobiliteit voor de gewone Duitser. Dit leidde tot het concept van een "auto voor het volk" of "Volkswagen". In 1937 werd het bedrijf "Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH" opgericht, wat later Volkswagenwerk GmbH werd.

Het oorspronkelijke ontwerp van de Volkswagen Kever, ontworpen door Ferdinand Porsche, werd door Hitler geprezen als de ideale auto voor de massa. De productie van de Kever begon in 1938 in de nieuwe fabriek in Wolfsburg, een stad die speciaal voor dit doel was gebouwd. Echter, door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939, werd de fabriek al snel omgevormd voor militaire doeleinden. Volkswagen speelde een aanzienlijke rol in de oorlogsproductie van het Derde Rijk, voornamelijk door de productie van militaire voertuigen zoals de Kubelwagen en de Schwimmwagen.

De oorlog had een aanzienlijke impact op Volkswagen. De fabriek in Wolfsburg werd zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd het bedrijf onder geallieerd toezicht geplaatst. De Britse officier Ivan Hirst speelde een cruciale rol in de heropstart van de productie na de oorlog, wat uiteindelijk leidde tot het succes van Volkswagen als een belangrijke autofabrikant in de naoorlogse periode.

Nu je dit weet kunnen wij je vertellen dat je wel een Volkswagen kunt halen uit Duitsland, maar je haalt Duitsland nooit uit een auto En dat begint met de sleutel. Via De Timmers 2.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen