We frissen je geheugen even op met een explosie in Rotterdam eind januari. Bij een explosie aan het Schammenkamp in Rotterdam kwamen drie mensen om het leven. Van het appartementencomplex waaronder de garagebox zich bevond is bijna niets meer van over. Er waren zelfs spanningen bij het appartementencomplex, omdat het volgens instanties te onstabiel en te gevaarlijk was om te gaan zoeken. Mensen zijn toen zelf het terrein op gegaan om te zoeken naar slachtoffers.
Destijds kwam al naar buiten dat de oorzaak van de explosie gezocht moet worden in een drugslab in een complex en het Openbaar Ministerie heeft vandaag gezegd tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtszaak dat er een grote hoeveelheid spullen is aangetroffen die niet horen bij een klusbedrijf.
Jalal O. wordt ervan verdacht in de garagebox aan het Schammenkamp cocaïne te hebben vervaardigd, bewerkt en verkocht. De 35-jarige O. zou iets verderop in de straat ook een woning hebben gehuurd waar hij mensen liet wonen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) in het drugslab hielpen.
Volgens zijn advocaat verhuurde Jalal het achterste deel van de garagebox en weet hij niks van een cocaïneproductie daar. Hij had volgens de advocaat een klusbedrijf en gebruikte daar de garage voor.
De mannen die illegaal aan het Schammenkamp verbleven zouden hem helpen bij zijn klusbedrijf. Ze moesten volgens de advocaat daar illegaal verblijven, omdat ze anders zouden worden teruggestuurd naar Marokko. "Daar heb je een probleem als je vertrekt en niet helpt Marokko op te bouwen", zei de advocaat.
In het pand van de ontploffing zijn onder meer vaten met 200 liter aceton aangetroffen. Ook zijn er vaten rokend zoutzuur, apparatuur voor afzuiging en resten cocaïne gevonden. Tussen de benen van een van de omgekomen slachtoffers lag een jerrycan.
In de dagen na de explosie ging Jalal O. meerdere keren het afgezette terrein van de ontploffing op. Hij zocht er naar de drie omgekomen slachtoffers, die op dat moment nog onder het puin lagen. Enkele dagen daarna werd hij aangehouden.
Tijdens de zitting van maandag bleek ook dat Jalal O. twee jaar geleden in Spanje is veroordeeld voor een drugsdelict. Hij kreeg daarvoor een taakstraf en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Lees het artikel op de mobiele website