Okkie Durham aka 'The Dutch Lupin' schijnt opgenomen te zijn in een GGZ-kliniek

| door Steve Stiffbone

De Amsterdammer Okkie Durham is wereldberoemd geworden omdat hij in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum had geroofd. In 2003 werd Durham veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het roven van Het Uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen en Zeegezicht op Scheveningen van Gogh. Eigenlijk had hij het voorzien op het topstuk De Aardappeleters.

Toonaangevende kranten zoals de Britse Times en The New York Times besteedden aandacht aan de reconstructie en dat Amsterdamse Okkie zijn 'toffe' verhaal deed in talkshows als DWDD en Pauw, wat hem ook op veel kritiek kwam te staan.

Zo kreeg de zaak nog een staartje door het vluchtverhaal van Durham. Zo zei hij dat hij na de schilderijenroof een tijdje bij Patrick Kluivert in Barcelona ondergedoken had gezeten. De voetballer sprak dat tegen en dreigde met juridische stappen, maar hij liet het er uiteindelijk bij zitten.

Tegenwoordig noemt Okkie zichzelf ook wel The Dutch Lupin, naar de meesterdief Arsène Lupin en waar Assane Diop, gespeeld door Omar Sy in de Netflix serie Lupin, ook heel veel inspiratie vandaan haalt om waardevolle spullen te stelen.

Al een tijdje maakte Okkie Durham video's dat hij 'wakker' was en dat we allemaal in The Matrix leven. En deze video's gingen alle kanten op. Van mensen waarvan hij in de bajes heeft gezeten tot 'Maanzaadjes' en dat deze zaden nooit op de maan zijn geweest. Achter alles zoekt Okkie een complot en dat heeft hem wel een schare fans opgeleverd, maar ook mensen die het vermakelijk vinden dat The Dutch Lupin de meest vreemde verbanden wist te leggen.

Toch gaat het niet zo goed met Okkie, want hij schijnt deze week voor de 3e maal te zijn opgenomen in een GGZ-kliniek. Waarschijnlijk met een psychose. Er gaan ook een aantal video's rond op social media die Okkie eerder deze week heeft geplaatst en daaruit is duidelijk dat hij zeker professionele hulp nodig heeft.

Okkie Durham voor derde keer opgenomen

Via X/MPeters50

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen