We leven in een zeer interessante tijd waar iedereen door de algoritmes van verschillende platformen zijn eigen waarheid heeft en ook zijn eigen gesprek van de dag heeft. Zo hebben we eerder deze week een video viraal zien gaan op Youtube dat een meisje niet meer naar een school kan in Wassenaar, omdat ze anders aangerand wordt door klasgenoten die uit een AZC komen. Je zou denken dat dit verhaal verder opgepakt zou worden door heel veel media, want is een vrij bizar verhaal. Nope, geen van de bekende nieuws-outlets hebben hun vingers gebrand om dit verhaal te brengen. En dat is opvallend, want als het niet waar zou zijn, dan was dat ook een nieuws-artikel geweest. Hieruit blijkt wel dat vluchtelingen in Nederland een zeer delicaat onderwerp is om aan te halen.
Wat wel nu nieuws is, is dat mensenrechtenorganisatie MiGreat een video heeft gepubliceerd waarin te zien is hoe een Syrische man hardhandig Nederland wordt uitgezet. Zo ligt de man vastgebonden op vliegtuigstoelen terwijl een medewerker van de marechaussee hem vasthoudt en zijn mond dichtdrukt. Uiteindelijk zou de asielzoeker in het ziekenhuis belanden.
MiGreat heeft uit veiligheidsoverwegingen niet zijn naam gepubliceerd, maar noemen hem Joost. De man komt uit Deir ez-Zor in Oost-Syrië en is 28 jaar. De bestemming van het vliegtuig was Bulgarije, want via dat land was de man naar Nederland gevlucht. Omdat 'Joost' eerst in Bulgarije werd geregistreerd is dat land ook verantwoordelijk voor de asielprocedure. Nederland heeft dan het recht om een asielzoeker binnen een bepaalde tijd terug te sturen naar het eerste land van aankomst in Europa.
De twee medewerkers van MiGreat zijn erg geschrokken wat ze in het vliegtuig hebben gezien. Er is bij zo'n uitzetting altijd sprake van dwang, maar ze wisten niet dat er ook fysiek geweld bij komt kijken. En dat fysieke geweld schijnt vrij gebruikelijk te zijn als iemand niet mee wil werken.
De Koninklijke Marechaussee zegt dat ze begrijpen dat de beelden heftig over kunnen komen, maar na het maken van een risico-inschatting is er besloten om een zogenoemde body-cuff te gebruiken. Daarbij kunnen armen en benen van mensen vast worden gebonden. Er wordt geen geweld gebruikt, tenzij dit niet anders kan. Bij het aan boord gaan volgde veel weerstand van de betrokkene. De asielzoeker moest uiteindelijk wel met een ambulance naar het ziekenhuis.
Volgens MiGreat is de man getraumatiseerd. Zo zou hij in Bulgarije ook al zijn vastgezet en mishandeld door de grenspolitie. Hij heeft twee broers in Nederland en daarom wil hij niet terug, maar hier blijven.
De medewerkers van MiGreat werden tijdens hun demonstratie door de marechaussee uit het vliegtuig gezet. Wel heeft hun actie het doel bereikt, want de Syriër gaat nu alsnog de asielprocedure in Nederland in. De man had voor 21 mei uitgezet moeten worden, die termijn is door de rit naar het ziekenhuis niet gered. Toch ook wel een bizar verhaal, want hij werkt niet mee aan zijn uitzetting en als beloning krijgt hij alsnog een asielprocedure?
Plaats reactie
0 reacties