Twee medewerkers van de stad en een vrijwilliger van de LGBTQIA+-werking OGWA (Ook Genks Wel Anders) zijn donderdag belaagd door leerlingen van het Atlascollege Techniek & Innovatie in de Belgische stad Genk. Ze waren er te gast in het kader van een actie rondom diversiteit in de samenleving met als thema de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).
Ieder jaar op 17 mei vindt IDAHOT plaats. Op deze datum viert de queer-gemeenschap dat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 homoseksualiteit van de lijst met mentale aandoeningen schrapte. Ook in Belgie worden in aanloop van IDAHOT acties georganiseerd en hangen steden de regenboogvlag uit. Woensdag stond zo'n actie gepland in het Atlascollege.
Een van de beklaagden vertelde dat ze zich tijdens de pauze installeren op de speelplaats om flyers en regenbooghartjes uit te delen. Niet iedereen is het altijd met hen eens, maar op deze dag was de sfeer echt grimmig. Een groepje jongeren verzamelden zich rond de tafel en begon hen uit te jouwen.
Al snel kwamen er steeds meer leerlingen rond de tafel staan en volgens de belaagden waren ze op een bepaald moment met meer dan honderd toen het uit de hand liep. Zo bleven ze roepen, gooiden met flesjes en spuugden op de regenbooghartjes. De belaagden werden bijgestaan door de leerkrachten die op de speelplaats aanwezig waren. De leerkracht hebben hen gesteund tot de bel ging. Daarna zijn de meeste jongeren terug naar de klas vertrokken en keerde de rust terug.
Vanuit het stadsbestuur wordt de reactie van de leerlingen scherp veroordeeld. Genk staat voor een respectvolle samenleving, waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn zegt schepen van samenleving Anniek Nagels. Burgemeester Wim Dries (CD&V) kondigde aan dat de stad een klacht zou indienen en verder met het Atlascollege zal overleggen.
Ook de school keurt het gedrag ten zeerste af. “We zijn geschokt door wat er gisteren gebeurd is, dit is totaal onaanvaardbaar”, vertelt algemeen directeur Christel Schepers. “Dit komt niet overeen met de warmte waar de school voor staat. Daarom komen we in actie en gaan we de komende weken in dialoog met de leerlingen. In de bijschriften bij de video's die de leerlingen op social media hebben geplaatst staat dat ze zich niet willen laten hersenspoelen door Tik Tok en de school. Zo lijkt er toch een soort cirkel te ontstaan. Kinderen die klagen dat ze geen stageplek of baan kunnen vinden en discriminatie daarvoor als oorzaak aanwijzen, maar aan de andere kant geen respect op kunnen brengen als er mensen op de speelplaats staan met een regenboogvlag.
Plaats reactie
0 reacties