Op TikTok gaat momenteel een juicy verhaal rond over luxe designer tassen. Volgens een virale video zouden dure merken als Hermès, Prada en Gucci hun tassen gewoon in China laten maken – in dezelfde fabrieken als waar de neppe tassen vandaan komen. Ja echt. Zelfde naaimachine, ander logo. Maar klopt dat bizarre verhaal of is dit weer zo’n klassiek gevalletje internetfabel?
💼 Luxe handtassen gewoon uit China?
Een video van het TikTok-account @senbags2 gooide olie op het vuur. Daarin wordt beweerd dat 80 procent van alle luxe tassen stiekem uit China komt, en dat het enige verschil met een nepperd het stickertje op de doos is. Binnen no time ging de video viraal met miljoenen views, en de complottheorie verspreidde zich razendsnel via WhatsApp, Twitter en Reddit.
Volgens het account worden de tassen van topmerken in exact dezelfde fabriek gemaakt als de knock-offs, en zijn ze feitelijk identiek. Klinkt heftig, maar is dat ook echt zo?
🔍 Factcheck: broodje aap
Volgens een factcheck van Newsweek klopt hier geen fluit van. Toptassen zoals die van Hermès worden gewoon gemaakt waar het merk zegt dat ze gemaakt worden: in Frankrijk. Hermès heeft meerdere ateliers in onder andere Pantin (vlakbij Parijs), Normandië, de Ardennen en Lyon. Zo’n tas wordt grotendeels met de hand gemaakt, en dat duurt gemiddeld 40 uur (!). Vandaar ook dat je er makkelijk vijf ruggen voor aftikt.
Ook Prada laat zijn tassen niet uit een Chinese container vallen, maar uit een atelier in Valvigna, Italië. En Gucci? Die gebruikt leer uit Toscane, dat ook lokaal verwerkt wordt. Zelfs Saint Laurent en Dior maken hun spullen op Europese bodem.
🇨🇳 Chinese TikTokkers onthullen wél fast fashion geheimen
Tegelijk is er op TikTok wél een interessante trend gaande: steeds meer Chinese TikTokkers die zeggen in of nabij fabrieken te werken, posten video's waarin ze laten zien waar kleding van bekende merken als Zara, H&M en Uniqlo vandaan komt. In sommige gevallen zie je gewoon de productielijnen en labels in beeld, met stapels kleding in enorme hallen. Geen luxe handtassen, maar fast fashion dus. En dat bevestigt wel weer dat goedkope kleding vaak wél uit lagelonenlanden komt – en vaak uit dezelfde fabrieken als andere merken.
🏷 Waarom luxe merken dat niet mogen
Er is trouwens een reden waarom luxe merken daar niet aan meedoen. In de Europese Unie gelden strikte regels voor labels als “Made in Italy” of “Made in France”. Als een merk dat op z’n tas zet, moet een groot deel van de productie ook écht daar plaatsvinden. Nep het en je hangt. Letterlijk liegen op je label kan leiden tot dikke boetes en reputatieschade.
📲 Waarom mensen dit wíllen geloven
Dat dit verhaal viral gaat op TikTok is niet zo gek. Mensen zijn dol op onthullingen die de schone schijn doorprikken. Combineer dat met dure merken en een vleugje anti-establishmentgevoel, en je hebt een perfect recept voor een TikTok-rage.
Maar: niet alles wat viral gaat is waar. In dit geval is het verhaal van de ‘Chinese luxe tassen’ dus een fabel, al zit er in de fast fashion-industrie wél een kern van waarheid.
Plaats reactie
2 reacties
Remspoor +1871
Mijn tas is "Made in de USA"
https://www1.picturepush.com/photo/a/14317662/img/Anonymous/Obesi-tas.png