Volg deze tips voor een betere nachtrust

| door VKMag

Wist je dat een goede nachtrust belangrijk is voor je gezondheid, energieniveau en algehele welzijn? Toch hebben veel mensen moeite om ’s nachts goed te slapen. Lig jij ook regelmatig wakker en weet je niet goed wat je eraan kunt doen? Wel, met een paar simpele aanpassingen in je slaaproutine en slaapkamer kun je jouw nachtrust enorm verbeteren.

Zorg voor een rustgevende slaapkamer

Als je goed wilt slapen is het belangrijk dat je slaapkamer rust uitstraalt. Het moet echt een plek zijn waar je meteen ontspannen wordt van zodra je de deur binnenstapt. Zorg daarom dat je slaapkamer altijd netjes is opgeruimd, is ingericht met zachte kleuren en dat er niet te veel prikkels en afleiding zijn. Wist je trouwens dat elektronica zoals een televisie of je gsm voor onnodige prikkels zorgen? Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden voordat je gaat slapen. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in verduisterende gordijnen. Die zorgen ervoor dat je kamer lekker donker blijft, zelfs als het buiten nog licht is (ook van straatlantaarns of de opkomende zon). Dit kan een grote hulp zijn om dieper te slapen. In een donkere kamer wordt de aanmaak van melatonine namelijk gestimuleerd, het hormoon dat je helpt in slaap te vallen.

Houd je aan een consistent slaapschema

Het kan misschien verleidelijk zijn om in het weekend langer te blijven liggen of juist later naar bed te gaan, maar ons lichaam houdt van routine. Probeer daarom elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Zo raak je in een natuurlijk ritme en wordt het makkelijker om snel in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Een vast slaapschema helpt je biologische klok goed af te stellen, en dat zorgt ervoor dat je beter slaapt en frisser opstaat. Als je eenmaal in een goed ritme zit, zal je merken dat je je gedurende de dag ook energieker voelt.

Zorg voor een comfortabel bed

De basis voor een goede nachtrust is een goed bed. Als je matras of kussen niet goed ondersteunend is, kun je last krijgen van fysieke klachten, zoals rug- of nekpijn. Investeer daarom in een matras dat bij jouw lichaam past en zorg voor kussens die je goed ondersteunen.

Naast het bed kan ook de rest van je slaapkamer inrichting zorgen voor een betere nachtrust. Een rond vloerkleed onder of naast het bed kan bijvoorbeeld ook voor extra comfort zorgen. Het voelt fijn om ’s ochtends uit bed te stappen op een zacht tapijt in plaats van op een koude vloer.

Beperk ‘s avonds cafeïne en zware maaltijden

Wat je eet en drinkt in de uren voordat je naar bed gaat, kan grote invloed hebben op hoe goed je slaapt. Cafeïne, dat in koffie, thee en zelfs chocolade zit, is een bekende boosdoener als het gaat om slapeloosheid. Probeer je cafeïne-inname in de namiddag en avond te beperken om te voorkomen dat je later in bed ligt te woelen. Ook zware, vette maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen je slaap verstoren. Je lichaam is dan nog druk bezig met de spijsvertering, en daardoor is het moeilijker om tot rust te komen. Kies liever voor een lichte snack als je vlak voor bedtijd nog honger hebt, zoals een stukje fruit of een handje noten.

Ontwikkel een ontspannende bedtijd routine

Net zoals een vast slaapschema belangrijk is, kan ook een ontspannende bedtijd routine je lichaam en geest helpen om zich voor te bereiden op de nacht. Het idee is dat je elke avond dezelfde rustige activiteiten doet voordat je naar bed gaat, zodat je hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om te ontspannen. Je kan bijvoorbeeld een warm bad of douche nemen, een boek lezen of luisteren naar zachte muziek. Let op, het is wel belangrijk om hierbij je schermtijd te beperken, omdat het blauwe licht van je gsm en televisie de aanmaak van melatonine kan verstoren. Door een vast ritueel te volgen, wordt het makkelijker om de dag achter je te laten en moeiteloos in slaap te vallen.

Thumbnail via Pixabay.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen