Een jonge vrouw uit Amersfoort kreeg onlangs onaangekondigd politiebezoek aan huis nadat ze had deelgenomen aan een vreedzame pro-Palestina demonstratie. De zaak roept vragen op over het recht op demonstratie in Nederland – en hoe ver de politie mag gaan in het controleren van activisme.
Onaangekondigd bezoek van wijkagent
De vrouw, Elise, was aanwezig bij meerdere pro-Palestina demonstraties in Nederland. Kort daarna stond er een wijkagent bij haar thuis aan de deur. Volgens Elise werd ze uitgenodigd voor een “gesprek” over haar deelname aan de demonstraties, haar motivatie en of ze van plan was dit vaker te doen.
Hoewel ze niks strafbaars had gedaan, voelde het voor haar als een vorm van intimidatie. “Ik schrok enorm. Ik heb niets verkeerd gedaan, en toch voelde het alsof ik werd ondervraagd omdat ik mijn mening heb geuit,” aldus Elise tegenover RTL Nieuws.
Excuses van de politie
De politie bevestigde dat er contact is geweest en heeft inmiddels excuses aangeboden. Toch roept het voorval veel vragen op over hoe demonstranten in Nederland worden benaderd. Politieke partijen, mensenrechtenorganisaties en actiegroepen maken zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting.
Volgens experts is het bijzonder ongebruikelijk dat iemand die niets strafbaars heeft gedaan, thuis wordt benaderd door de politie op basis van deelname aan een demonstratie.
Extinction Rebellion sleept politie voor de rechter
De klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de politie vanwege deze praktijk. Volgens XR gaat het om een patroon: meerdere demonstranten kregen onaangekondigd politiebezoek, met als doel hen te ontmoedigen opnieuw te demonstreren.
XR noemt het “een zorgwekkende trend waarbij de politie het demonstratierecht onder druk zet met intimidatiepraktijken”.
Reactie van Amnesty International
Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt zich uit. Zij stellen dat het verzamelen van persoonsgegevens en onaangekondigde bezoeken mensen afschrikt van deelname aan demonstraties, wat volgens hen een directe inbreuk is op fundamentele mensenrechten.
Demonstratierecht in het geding?
Het incident met Elise staat niet op zichzelf. Steeds meer burgers die zich inzetten voor pro-Palestijnse, klimaatacties of andere maatschappelijke doelen krijgen onverwachte en ongewenste aandacht van de politie. Het roept de vraag op: hoe veilig is het nog om in Nederland te demonstreren?
Video en reacties op social media
Op platforms als TikTok, X (voorheen Twitter) en Instagram delen mensen massaal hun mening over het voorval. Veel mensen vinden het zorgwekkend dat vreedzaam protest kan leiden tot politiebezoek. Anderen wijzen erop dat transparantie en veiligheid tijdens demonstraties belangrijk zijn, maar dat de balans nu lijkt te verdwijnen.
Topreactie
Gait +6959
Activisten? Het zijn extremisten. Aanpakken die geitenwollesokken figuren!
Plaats reactie
34 reacties
Gait +6959
Activisten? Het zijn extremisten. Aanpakken die geitenwollesokken figuren!
leipegek +213
beroepsdemonstranten worden gevraagd of ze komende week weer beschikbaar zijn,zodat de politie hun inzet er op af kan stemmen..
tuurlijk zijn de terroristen zoals XR/antifa boos..
Tommie +5026
Ik weet het al langer... Gait is een volkomen losgeslagen hersenloze lul
TBR +344
Maar hij heeft wel de meeste likes en jij niet.
Tommie +5026
Klopt! maar hij is al tien jaar actief, ik 1
En Wilders had ook de meeste likes en is ook een lul 😜
Prikker +3235
Omdat iemand een andere mening heeft als jij is geen goede reden om 'wel eens aangepakt te mogen worden' op deze onrechtmatige manier.
Tommie +5026
dan jij...
Prikker +3235
Maak je lagere school af godverdomme.
Tommie +5026
🤣
marietjevankuik +10
Zou met niet snel aansluiten bij XR, maar ze staan wel ergens voor. Heeft niks met extremisme te maken. Dit soort bezoekjes van de 'politie' zijn totale onzin.