Statiegeld is ingevoerd om ervoor te zorgen dat je je lege plastic flesje niet in de natuur gooit. Dat is namelijk slecht voor mens, dier en klimaat. Om deze reden betaal je steeds meer statiegeld en is er een prikkel om je blikjes en flesjes terug te brengen, zonder deuken of andere beschadigingen. Maar de overheid had nog niet helemaal stilgestaan bij de negatieve effecten van statiegeld innen. Oudjes die het van een belabberd AOW moeten doen en met de kop in de vuilnisbakken hangen. Of mensen die gratis statiegeld proberen te ontvangen, dankzij een handige truc.
Een gratis flesje water of een halve liter frisdrank levert al snel tien cent op. Lever je een anderhalve literfles in, dan krijg je daarvoor 33 cent. Maar als je bij de supermarkt in Nederland een fles koopt met het statiegeld, dien je je flesje weer in te leveren. In België kennen ze het systeem van statiegeld niet. Toch kun je deze flesjes – waarover je geen statiegeld hebt betaald – gewoon inleveren in Nederland. Op deze manier krijg je statiegeld ‘terug’, terwijl je er nooit voor betaald hebt. Dat heeft Omroep Brabant ontdekt.
De meeste boodschappen zijn bij onze zuiderburen goedkoper dan in Nederland, dus is de kans groot dat je daar je frisdrank vandaan haalt. Deze frisdrank is sowieso al veel goedkoper, omdat je daar geen statiegeld over betaalt. Toch kun je huismerkproducten van de Jumbo en Albert Heijn zowel in Nederland als België kopen. En ja, daar staat een barcode en statiegeldlogo op. Dat terwijl je er in Nederland statiegeld over betaalt en dat in België niet het geval is.Maar die flesjes kun je ook inleveren bij de Nederlandse statiegeldautomaat. Op deze manier kun je geld verdienen, want je krijgt wel statiegeld, terwijl je er niet voor hebt betaald.
We zetten niemand aan tot fraude, maar de kans dat dit trucje binnenkort niet meer mogelijk is, is erg klein. Statiegeld Nederland is namelijk op de hoogte van dit trucje en zegt dat het alleen kan met flesjes van huismerken. Maar flesjes van Coca Cola of Spa worden per land geproduceerd en kun je dus alleen in dat land inleveren.Je kunt flessen die je in België koopt, niet in Nederland inleveren. Hoewel Brusselall for nature is, kennen ze in België geen statiegeldsysteem. En de statiegeldmachines herkennen de streepjescode en de verpakking. Maar die is bij huismerkproducten hetzelfde in België als in Nederland. Zonder dat je er statiegeld over hebt betaald, krijg je toch ‘statiegeld terug’. Statiegeld Nederland zegt dat het om zeer kleine aantallen gaat en het te veel moeite en geld kost om het systeem aan te passen. (Thumbnail via Pixabay)
Lees het artikel op de mobiele website