De Nederlandse woningmarkt kampt niet alleen met een tekort aan huurwoningen, maar ook met ongewenste praktijken die de zoektocht naar een woning bemoeilijken. Uit de Huursentiment-Monitor van Rentbird blijkt dat 40% van de woningzoekenden te maken heeft gehad met discriminatie op basis van inkomen, leeftijd of afkomst. Deze praktijken dragen bij aan een afnemend vertrouwen in de woningmarkt en makelaars.
Discriminatie en andere ongewenste praktijken
Naast discriminatie ervaren woningzoekenden ook andere ongewenste praktijken zoals ongewenste kosten, weigering van reparaties en valse advertenties. Meer dan een kwart van de respondenten heeft ervaring met malafide verhuur praktijken, waarbij verhuurders essentiële reparaties weigeren of ongewenste kosten rekenen. Daarnaast worden huurders geconfronteerd met valse advertenties en verhuurders die zonder toestemming woningen betreden.
Afnemend vertrouwen in de woningmarkt en makelaars
Deze ongewenste praktijken leiden ertoe dat het vertrouwen in de woningmarkt en makelaars afneemt. Slechts 27% van de respondenten zoekt via een makelaar, en nog minder mensen maken gebruik van een huurmakelaar (14%). Dit afnemende vertrouwen wordt mede veroorzaakt door ervaringen van discriminatie en malafide praktijken. Woningzoekenden willen graag zelf de controle hebben over hun zoektocht en vertrouwen steeds meer op online platforms en sociale media.
Emigratie als gevolg van de wooncrisis
De wooncrisis heeft ook geleid tot emigratieplannen onder woningzoekenden. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 woningzoekenden overweegt naar het buitenland te vertrekken. Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn het meest kwetsbaar en overwegen vaker emigratie als oplossing voor de uitzichtloze situatie op de woningmarkt. “Deze cijfers laten zien hoe een hele generatie vastloopt op de woningmarkt,” stelt Stef van Vliet, eigenaar van Rentbird. “Jongeren zijn onmisbaar, niet alleen voor de economie, maar ook voor een gezonde en toekomstbestendige samenleving." "Laat dit een wake-upcall zijn voor beleidsmakers.”
Politieke keuzes beïnvloed door de wooncrisis
Het onderzoek toont ook aan dat het sentiment in de woningmarkt doorsijpelt in de politieke keuzes van woningzoekers. Voor 43% van de respondenten heeft de woningmarkt “redelijk veel” tot “zeer veel” invloed op het stemgedrag. Opvallend genoeg staat 59,5% positief tegenover de Wet betaalbare huur, ondanks zorgen van critici dat deze wet het huuraanbod beperkt.
Welke stappen kun je zelf ondernemen?
Woningzoekenden kunnen zelf stappen ondernemen om zich te beschermen tegen ongewenst gedrag. Er zijn verscheidene instanties die jou kunnen ondersteunen. Zo biedt de Rijksoverheid uitgebreide informatie aan op zijn website over de regels tegen discriminatie en ongewenst gedrag op de woningmarkt. Bovendien vind je er ook informatie over wat verhuurders wel en niet mogen doen en hoe je een klacht in zou kunnen dienen. Ook is er sinds januari 2024 een meldpunt bij de gemeenten om dit soort zaken te kunnen melden. Huur jij bijvoorbeeld een studio in Groningen? Ook de gemeente Groningen beschikt over een meldpunt. Je kan hier anoniem terecht voor vragen of klachten. Een andere goede tip zijn organisaties, zoals !WOON, die gratis advies en (juridische) hulp kunnen bieden aan huurders. Tot slot zijn praatgroepen op forums of sociale media ook altijd een optie om je ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reacties Bekijk alle reacties